Hopp til innholdet

Trappa

Trappa

Hensikten med plansjen er å fremheve at det før eller siden vil komme nedturer. Livet er et usikkert prosjekt, og selv om man planlegger godt, så kan man ikke planlegge for alt. Noen ganger får man symptomøkninger som gir økt ubehag, og som gjerne følges av redusert motivasjon, dårligere humør og økt bekymring. Da er det viktig å gå ned trappa til andre etasje for å redusere symptomtrykket. Når ting har stabilisert seg er det igjen tid for å oppsøke tredje etasje. Vi kan bruke slike perioder til å skape mestring i det å kunne håndtere en vanskelig periode med økte symptomer, og ofte økt stress. Neste gang det evt. skjer igjen, er man litt bedre rustet for å møte utfordringen.

Episoder der pasienten får en symptomøkning kan skape usikkerhet hos oss som behandlere. Da er det fort gjort å bli defensive, og bli fristet til å anbefale unngåelse. Vi anbefaler å tenke bredt når vi sammen med pasienten forsøker å finne grunnen til symptomøkningen. Det er svært mange faktorer som kan bidra til økte symptomer. Trusselvurderingen i ”Hvorfor går det ikke over” kan være en god plass å begynne. Hvis man har en relativt grei formening om hva som ligger bak symptomøkningen, blir det lettere å gi gode råd om hva som kan være nyttig for å redusere symptomene på kort sikt, og få det bedre på lang sikt. Vi som behandlere må huske å bruke vår indivduelle kjennskap til pasienten og evne til klinisk resonnering for å komme frem til den løsningen som er best for den enkelte.

Bedring kommer sjelden lineært, men som oftest eksponentielt. Demping og justering av dose er og blir særlig viktige ved symptomøkning.

Eksempel på formidling til pasient:

Comebackhuset har som andre hus trapper som gjør det mulig å forflytte seg mellom etasjene. Jeg kan hjelpe deg til å bli kjent i huset, slik at du kan bevege deg til de ulike etasjene etter behov. Når vi jobber for å ta tilbake et bedre og mer fargerikt liv er det av og til uunngåelig at totalbelastningen blir så høy at vi får en endring av symptomgrensen og en markant symptomøkning. Det kan noen ganger oppleves som å miste fotfestet og skli ukontrollert ned trappa til 2. etasje, men vi faller ikke ut av huset når det er solid bygget. Da gjelder «Ned, men ikke av». Nemlig å regulere litt ned på utfordringen, ha mer fokus på demping til ubehaget avtar, og så ta tak i rekkverket og bevege seg opp trappa til 3. etasje igjen.

Dialog: Hva skjer med deg når du får en tydelig symptomøkning? Hva tenker og føler du da? Hva er du eventuelt mest redd for?