Andre etasje: demping
Andre etasje: demping
I andre etasje finner vi demping. Demping er alt vi gjør for å roe ned et overaktivt nervesystem. Eksempler på dette kommer i den neste plansjen. Å ha øvd på og ha gode rutiner på demping, slik at den er lett tilgjengelig, vil gi en solid og trygg andre etasje. Jobben med utfordring i tredje etasje vil da bli lettere.
Ved symptomøkning er demping både et verktøy for å redusere symptomtrykket, men også et viktig forebyggende tiltak som er med på å holde totalbelastningen nede. Om vi er bevisste på jevnlig regulering av belastning, er det mindre sannsynlig at kroppen må minne oss på dette gjennom ubehagelige symptomer. Dette oppsummerer vi slik: ”Regulér, eller bli regulert».
Det fins mange måter å dempe på. På svært kort sikt er det mye som kan virke dempende. For eksempel vil både rus og overspising være effektive dempende tiltak på kort sikt. Likevel kan man se at det på lang sikt vil være ugunstige strategier for et bedre og mer fargerikt liv. Vi tilstreber å bruke dempende tiltak som også vil være gunstig langsiktig, og føre oss nærmere målet.
Eksempel på formidling til pasient:
Andre etasje kaller vi demping, og er tiltak vi gjør for å roe ned et overaktivt nervesystem. Dette gjør vi for å kunne dempe symptomene og få det bedre, ikke minst når vi kommer opp i 3 etasje og blir mer utfordret. Symptomøkning gjør at vi retter oppmerksomheten mot det, og fører også til at vi blir litt redde. Dette skjer for at vi skal ta symptomene på alvor. Selv om dette på kort sikt kan være gunstig, vil det over lang tid bli belastende og kunne bidra til økte symptomer. Dempende tiltak hjelper oss til å komme gjennom dette. Om vi selv regulerer belastningen, vil det bli mindre ubehagelig enn om kroppen må minne oss på det – «Regulér eller bli regulert». Å ha øvd på dempende tiltak før utfordringen øker, gjør det enklere å stå i den: «Å male huset mens det er pent vær».
Dialog: Hva er det som hjelper deg til å dempe symptomer?